Elérkezett a remote UX kutatások ideje

A product designnak és a termékfejlesztéseknek ezekben a járvány sújtotta viharos időkben sem kell leállniuk, ugyanis minden adott ahhoz, hogy távolról lebonyolítható legyen a teljes folyamat, így a UX kutatások is.

A koronavírus járvány sajnos Magyarországot sem kíméli. Ebben a helyzetben a felelős magatartás a cégek és magánszemélyek részéről, hogy mindent megteszünk a járvány terjedésének megfékezése érdekében, ezért lehetőleg a személyes kapcsolatokat átmenetileg a minimálisra szorítjuk. Nagyon egyszerű kötelességünknek kell eleget tennünk: ha nem találkozunk más emberekkel, akkor nem segítjük a járvány terjedését.

Szerencsére a legtöbb szakmában, de különösen a designban eleve adott minden ahhoz, hogy remote, home office-ból tudjunk dolgozni, ezért a viharos időkben sem kell megállnia az életnek.

A UX és product design alapját képező kutatások döntő többsége zökkenőmentesen lebonyolítható távolról, sőt ennek a kontextusnak számos előnye is van.

Moderált és automatizált UX kutatások

Általánosságban a távoli UX kutatásoknak két nagy típusa van, a moderált és automatizált research.

A moderált kutatásban a kutató/designer közvetlenül kommunikál a résztvevővel, miközben az illető a kérdéses felületet használja. Ez a módszer  kiválóan alkalmas mély, kvalitatív adatok összegyűjtéséhez.

Ezzel szemben az automatizált kutatásban bár a tesztalanyok szintén egy rendszert/felületeket használnak, mely közben rögzítik a viselkedésüket, de nincs szükség kutató közreműködésére. Ez a módszer inkább már nagyobb adatmennyiség összegyűjtésére, és kevésbé a mélyebb megfigyelésekre való.

Ebben a cikkben a remote usability tesztelésre fókuszálok, azon belül is moderált kutatásokra, amely az egyik legértékesebb és legkönnyebben alkalmazható UX kutatási módszer a termékfejlesztésben.

A rekrutálást most kihagynám, vegyük úgy, hogy sikerült a teszthez 5 embert összeszedni, akik illeszkednek a meghatározott user profilhoz és velük akarsz használhatósági tesztelést végezni. Először is felmerül a kérdés, hogy mi az a usability teszt?

Mi az a usability teszt?

A UX kutatásokat átfogóan bemutató cikkben már írtam róla bővebben, de ejtsünk pár szót a használhatósági tesztelésről.

A usability tesztelés során megkérjük az embereket, hogy használják a weboldalunkat, alkalmazásunkat és közben mondják el mit gondolnak. A vizsgálódásunk középpontjában a termék áll – ellentétben a user interjúval – , annak hiányosságait akarjuk megismerni. A teszt során a tesztalanyoknak életszerű feladatokat adnunk – például, ha egy webshopot tesztelünk vásároljon egy kék színű férfi pólót – és közben megfigyeljük a viselkedését, valamint arra kérjük, hogy közben narrálja hangosan önmagát.

Ilyenformán kiderülhetnek az adott rendszer olyan használhatósági hibái, amelyek fölött vélhetően elsiklanánk.

A usability teszt azért hasznos, mert:

  • Segít feltárni a design hibáit
  • Új lehetőségekre bukkanhatunk általa
  • Jobban megismerhetjük a felhasználók viselkedését és preferenciáit

A remote usability teszt lényegében ugyanúgy történik mint az in-person használhatósági tesztelés, csak nem személyesen, hanem valamilyen elektronikus csatornán keresztül zajlik.

A remote usability teszt előnyei

(Majdnem) bárhonnan végezhető: A hagyományos usability tesztnél a helyszín jelentős probléma, belépési korlát lehet. Csendes irodát kell találni, ahová a tesztalanynak el kell hívni, avagy neked kell elfáradnod hozzá. Remote usability tesztnél csak egy íróasztalra és a technológiára van szükség.

Költséghatékony: Nem kell utaznia sem a moderátornak, sem a tesztalanynak, ami jelentős költséget spórol. Továbbá helyet sem kell bérelni, ha például nincs szabad tárgyalód, vagy más okból nem volna adott a megfelelő helyszín. 

Könnyebb rekrutálni: Ha Budapesten dolgozol nem kell azokra a helyiekre szorítkozni, akik hajlandóak elmenni a megadott tesztelési helyszínre, hanem az egész országból szerezhetsz tesztalanyokat. A cikk írásakor tomboló járvány kidomborítja a remote tesztelés ebbéli rugalmasságát, hiszen többen dolgoznak otthonról, nagyobb időbeli elérhetőséggel.

A tesztalany a természetes közegében van: Nem kell befáradnia egy számára teljesen idegen irodába/laborba, hanem otthonában, egy olyan kontextusban tudjuk megfigyelni, ahonnan amúgy is nagyon sokat netezik. Ez egyrészt oldottabb kommunikációt biztosíthat, másrészt némi morzsát dob az élmény szempontjából amúgy is meghatározó használati kontextus megértéséhez. 

Kaphatunk valid visszajelzést anélkül, hogy személyesen találkoznánk az emberekkel?

A leggyakoribb félelem ezzel a kutatási típussal kapcsolatban, hogy miután a remote UX kutatásban telefonon, vagy online kommunikálunk a résztvevőkkel, lemaradunk a csak személyes találkozás által megfigyelhető, apró értékes metakommunikációs jelzésekről.

Habár ezek valóban értékesek lehetnek, ami a UX kutatásban inkább használható információkkal szolgál az a tesztalany önmagát narráló kommentjeiből származik, a hangjában felfedezhető tónusokból – például elbizonytalanodik – továbbá a mimikájából.

Telefonálás közben ráadásul az emberek nem szeretik a csendeket, így a remote usability teszt során nem kell külön biztatni őket, hogy beszéljenek – ami egyébként elég gyakori facilitátori feladat szokott lenni az in-person tesztekben.

A remote usability teszt megtervezése

A távoli használhatósági tesztelés kidolgozásának folyamata nagyjából megegyezik az in-person tesztelésével. Amire érdemes figyelned:

  • Az egyes teszteknek körülbelül 15–30 percnek kell lenniük, és 3-5 feladatból kell állniuk
  • Érthető, és realisztikus feladatokat kel kidolgozni, amelyeknek jól meghatározott végpontjaik vannak
  • Győződj meg róla, hogy a résztvevőkhöz rendelkezésre állnak-e a megfelelő elérhetőségek
  • Készíts bemutató és/vagy tesztanyagokat, hogy a résztvevők tudják, mi várható el tőlük, és mit várhatnak el tőled
  • A tesztek előtt készítsd elő a kompenzációs anyagokat (például kupon kódot)
  • A rekrutálás során, ha speckó rendszerkövetelmények vannak – például egy maces appot tesztelsz – azt jelezd az űrlapon
  • Legyen backup terved, például lokálisan és cloudba is mentsd fel az adatokat

A remote moderált usability tesztelés lépései az NN/g ajánlásával:

Eszközök remote usability teszteléshez

A távoli usability tesztelést az különbözeti meg igazán az in-person társától, hogy technológia révén történénik a kommunikáció és a teszt rögzítése. Alapvetően ez két dolgot jelent: egyrészt kell egy online eszköz amivel kapcsolatba lépsz a tesztalannyal, valamint szükség van egy toolra, ami rögzíti a tesztet. 

Legolcsóbb kombó: Beépített felvevő program + Skype/Google Hangouts

Mostanáig, ha remote kellett usabiliyt tesztet vagy akár user interjút készítenem, nem igazán használtam fejlettebb eszközöket, hanem a mac Quicktime Playerére építkeztem, valamint Google Hangoutson keresztül léptem kapcsolatba a tesztalannyal.

Ennek a kombinációnak a legfőbb előnye, hogy olcsó, cserébe a hangminőség közepes lesz a felvételen csupán, illetve sajnos mobilos teszteléshez sem használható.

Remote usability teszt megoldások

Számos kifejezetten remote UX kutatásra készített megoldás létezik a piacon. Relatíve drágák, de cserében minden elvégeznek, ami a teszt lebonyolításhoz szükséges, és minden eszközön működnek. Ezek a megoldások javarészt egyébként nem moderált tesztelésre vannak optimalizálva, érdemes megnézni az NN/g cikkét és összehasonlító táblázatát az elérhető eszközökről.

(Korábban gyakran az egyik ilyen toolt, a Lookbacket használtam, de tavaly az egyik teszt session alatt összeomlott, azóta kicsit óvatosabban ajánlom ezt a szoftvert).

Pro meeting szoftverek

Ezek az eszközök a remote munka és távoli csoportos aktivitások lebonyolítására készült megoldások. Ha csak desktopon kell tesztelni a Whereby lehet jó megoldás, ahová a tesztalany külön regisztráció nélkül tud becsatlakozni, tehát nagyon egyszerű a folyamat.

Ha komplexebb megoldásra van szükség, amivel mobil teszteket is le lehet bonyolítani, a GoToMeeting lehet egy jó választás, ami annyi mindent tud, hogy kevés lenne a hely képességei részletezésére.

A remote moderált usability tesztelés teljes értékű megfelelője lehet az on-site használhatósági kutatásoknak. Némileg ugyan több több koordinációt igényel mint az automatizált távoli usability tesztek, de a kis többlet erőfeszítés nagyon megéri az így kinyerhető kvalitatív adatok értéke miatt.

Boros Norbert

Service Design Professional | Strategic Design Consultant

Cikkeimben elsődlegesen a designt mint szemléletmódot, különösképpen az emberközpontúságot igyekszem átadni.

1:1 design coaching vezetőknek. Foglalj egy órát nálam!