Mobilhasználat vezetés közben: Hogyan segíthet a UX a balesetek megelőzésében?

Habár az önvezető autók már itt vannak, egyelőre még az emberiség jelentős része hagyományos autókkal közlekedik. A vezetés közbeni telefonhasználat egyre súlyosbodó probléma, a UX-nek pedig komoly felelőssége van a károk megelőzésében.

Miközben a technológia felbecsülhetetlen érték, egyre többször derül ki, hogy jelentősen elvonja a járművezetők figyelmét, ami rosszabb esetben halálos balesetekhez is vezethet.

2016-ban az USA-ban a technológia okozta figyelmi disztrakció 3450 életet követelt, míg 2015-ben 391 ezer ember szenvedett el vezetés közbeni mobilozással összefüggő balesetet. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Közigazgatási Hivatal becslése szerint naponta körülbelül 660.000 járművezető használ mobiltelefont vezetés közben.

Az egyik elemi probléma, hogy telefonon függőségben szenvedünk. Ez a téma is megérne egy külön cikket, de a lényeg, hogy a dopamin löket miatt folyamatosan szükségünk van a telefonunk csekkolgatására, ami sajnos az autóvezetés során is jelentkezik. Természetesen az embereknek nem kellene vezetés közben mobilozniuk, ahogy ittasan sem kellene a volán mögé ülniük. Azonban mégis folyamatosan megszegjük ezeket a szabályokat, és ezt a tényt ha elfogadni vagy egyetérteni vele nem is kell, de jobb tisztában lenni vele.

A UX-esnek, de egy designernek is, aki mobil appokat tervez tekintetbe kell vennie a sajnálatos jelenséget, és mindent meg kell tennie a kockázatok mérséklése érdekében.

Mit csinálnak az emberek autóvezetés közben?

A járművezetők vezetés közben jellemzően a következőkre használják a mobiljaikat:

  • Telefonálnak
  • Üzeneteket küldenek
  • Navigációt állítgatnak
  • Zenét cserélnek

A fő kérdés, hogy a tervezéskor fel tudunk-e készülni ezekre a használati esetekre.

“One thumb, one eyeball” tesztelés

Mielőtt mélyebben belemennénk, kiemelnék egy mobil tesztelési módszertant, ami elég hatásosan használható itt is.

Van a mobil app UX kapcsán egy elég jó általános irányelv, vagy tesztelési módszertan, ami termesztésen különösen hatásos az autóvezetési kontextus kapcsán is.

Luke Wroblewski az ötlet kigondolója, aki szerint az a tipikus mobil használati élmény, amikor a zajos környezeti viszonyok miatt a legtöbb felhasználó csak félig figyel, és egy hüvelykujját használja a telefonjához.

A one thumb, one eyeball teszt segítségével megtudhatod, hogy 1 kezet használva, nem teljes figyelemmel a felhasználó végre tudja-e hajtani a feladatot. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy x időt adsz a tesztben a alanynak, hogy végrehajtsa a feladatot egy kézzel.

A hangvezérlés nem csodaszer, de segíthet (majd)

Gyakran a gépjárművezetés közbeni mobilhasználat problémájára az a reakció, hogy a hangalapú rendszerek megoldják ezt a problémát – ha nem is ma, akkor a közeljövőben. Azonban jelenleg olyan rendszereket használunk, mint a Siri, az Alexa, a Cortana és a Google Asszisztens, melyek szintén használati problémákat generálnak az emberek számára:

  • Az intelligens személyi asszisztensek – különösen a Siri – megkövetelik, hogy a képernyőre nézzünk, valamint interakcióba lépjünk vizuális elemekkel, például gombokkal
  • Ezeknek a rendszereknek a használata még mindig jelentős kognitív terhelést ró ránk, mert először gondolkodást igényel a használat, nem pedig azonnal felismerés által tudjuk, hogy mit kell tennünk
  • Ráadásul először azon is el kell gondolkodnunk, hogy milyen kifejezést használunk, mert ugye a rendszer nem ért meg mindent
  • A hangalapú rendszerek nem valami hatékonyak a korábbi kontextus felidézésében, azaz ha egy kérdés egy korábbihoz kapcsolódik nem biztos, hogy érteni fogják
  • Sajnos a legtöbb rendszer nem működik együtt legtöbbször harmadik féltől származó alkalmazásokkal, amiket vezetés közben akarunk használni
  • A hang alapú listakezelés nem valami hatékony interface. Ilyenkor lényegében végig kell hallgatnunk az opciókat és abból választani, ami gyakorlatilag egy erős figyelemelterelés

Tehát a hangalapú interakciók ígéretesek, de jelenleg nem feltétlenül a legjobb megoldást jelenik a problémára.

Defaultok használata

Egy alapvető design eszköz, az alapértelmezett értékek használata jelentősen csökkentheti a disztrakciókat.

Ha ugyanis a defaultokat jól használják, jelentősen csökkennek a szükséges interakciós erőfeszítések, azaz felgyorsulnak a mikro interakciók, amiket gyakran használnak vezetés közben.

Például, ha egy éttermet keresünk a Google Maps-ben miközben nem vagyunk mozgásban, a megfelelő default, ha az összes közeli éttermet megmutatja az app minden irányban. Vezetés közben azonban a megfelelő default ugyanerre a keresésre, ha a keresés az útvonalon történne, ahol haladunk.

A gyors olvasás támogatása

A vezetés közben használt appoknál érdemes olyan betű-mérteteket használni, amelyek segítik a gyors olvasást. A nagyobb, szélesebb, nagybetűs szövegek rövid szakaszoknál jól működnek ebben a kontextusban (a hosszú szakaszoknál nem ez a helyzet, de jelen esetben nem is jellemző, hogy a felhasználók “olvasgatnának”).

Amit a Waze-től sem érdemes ellesni

Ahogyan említettem elég sokan használnak navigációs appot, így ebben a kategóriában nagy jelentősége van a használhatóságnak. Itthon nagyon sokaknál a Waze „a navigációs app”, magam is napi szinten használom, de azért van pár veszélyes probléma az interfacen, amiből tanulhatunk (hogy mit ne, vagy legalábbis ne így).

Reklámok

A Google alap mottója a „Don’t be Evil”, néha feledésbe merül, főleg ha az üzleti érdekekről van szó.

A Waze-ben kereséskor is elénk tolnak a találati listán szponzorált találatokat, ami a mérsékeltebb probléma – habár, ha valaki menet közben keres, ott elég erőteljes figyelem elterelés. A nagyobb probléma, hogy sajnos menet közben a képernyő tetejére is rádobják a bannerszerű hirdetéseket, ami nem kifejezetten segíti disztrakció mentes vezetést.

Indulási szándék megerősítése

Miután megadod a célpontot, valamiért 10 másodpercig ott marad az „indulás most gomb”, ami szükségtelen és az első néhány használatkor biztosan elbizonytalanítja a jármű vezetőjét.

A stop megerősítése kétszer

Ha le akarod állítani a navigálást az első érintésre csak megváltozik a label  „navigáció leállítására”, amit még egyszer meg kell érinteni. Mivel nem várt reakció történik, minden esetben eltereli a vezető figyelmét.

Preferált útvonal kényszerítése

Az egyik kényelminek szánt, de fordítva elsülő megoldás, hogy a Waze megjegyzi a preferált útvonalakat és bizonyos esetekben indulás előtt megjeleníti, akkor is ,ha máshova akarsz navigálni. Elindítod a keresést, de közben a javaslat ott van, és ha nem állítod le, felülírja a keresésed.

A fordítva elsülő védelem

A Google is bizonyára ismeri a problémát, hogy vezetés közben sokan használják a mobilt. Megoldásként egy modallal akarják megakadályozni, hogy új útvonalat tudj megadni, amikor mozgásban vagy. Ezzel azonban csak egy újabb disztrakciót generálnak, megfeledkezve a „user controll and freedom” alapelvével.

A UX best practice követésével tudjuk mérsékelni a vezetés közbeni mobilozás veszélyét. A mobil felület tervezésében érintett szakembereknek jelentős felelőssége, hogy a kezük alól kikerülő alkalmazások fel legyenek készítve amennyire lehet a járművezetés közbeni használatra.

Referenciák

Eléggé gyér a UX cikkek felhozatala a témában, amire cikkem megírása során mégis hagyatkozhattam: