Online UX tanfolyamok az IDF-től: Megéri az árát?

Számos UX kurzus elérhető manapság online és offline egyaránt. A magam részéről az online, amennyire lehet autodidakta tanulás híve vagyok, aki hasonló cipőben jár, és UX-ben szeretné továbbképezni magát, tudok ajánlani egy lehetőséget.

Budapesten vannak különböző mélységű, esetenként specializált UX tanfolyamok is, például az xLabs-nál. Ezek jónak tűnnek, elismert UX figurák oktatnak náluk. Azonban ahhoz, hogy a klasszikus “offline” oktatás mellett tedd le a voksod, számos fatorral kell számolni. Egyrészt helyhez, időhöz kötöttek, másrészt a senioritási szinted emelkedésével párhuzamosan – bár ez is személyiség függő – egyre kevésbé igényled, hogy valaki fogja a kezed.

Ekkor jönnek képbe az online UX kurzusok. Az online tanulás, ez a “moderált autodidakta” módszer szerintem praktikusabb haladóknak, habár vannak kezdők is világszerte, akik így alapozzák meg a tudásukat.

A magam részéről elég sok időt feccöltem 2018-ban abba, hogy a UX tudásomat egyrészt felfrissítsem, másrészt tovább tudjak lépni. Többfajta online kurzust is kipróbáltam, akadt, amit Udemy-n végeztem, teszteltem a Courserat más témában is, de összességében nekem az Interaction Design Foundation adta meg, amit kerestem.

Ez az írás nem egy fizetett PR cikk, hanem saját tapasztalataimat osztom meg azzal, aki UX-ben fejlődne, és ahhoz online tanulási lehetőséget keres.

Mindazonáltal bármelyik oktatási típusra is essen a választás, mindegyik hasznos lehet, mert amíg a vállatok 90%-nál a UX egyet jelent UI-al, addig az ezzel kapcsolatos edukációnak még bőven van helye.

A kurzusok mellett, meg egyébként is természetesen olvasni kell nagyon sokat, ez is esszenciális feltétele a folyamatos fejlődésnek.

A UX tananyagok formátuma

Az IDF-nél az egyes kurzusok formátuma vegyes. Alapvetően a videók, cikkek, letölthető anyagok kombinációjával dolgoznak. Ahol ezek a formátumok ténylegesen dinamikusan váltakoznak, ott valóban nagyon hatásos lehet tanulás. Ez viszont nagyban az adott kurzus oktatójától is függ, azaz előfordulhat, hogy az adott kurzushoz csak videó tartozik, ami a jobbik eset, de eddig egy olyan kurzusba is futottam, ahol csak szöveges tananyagok álltak rendelkezésre, bevallom, azóta sem fejeztem be.

Természetesen kis részekre van darabolva minden lecke, 15 percnél hosszabb videókba nem nagyon futottam eddig.

Ami nagyon hasznos még, hogy számos kurzusnál vannak letölthető templatek, amik összefoglaló anyagai az egyes leckéknek. Ezeket leckénként is lehet letölteni, vagy akár az összeset egyben az egész kurzusról.

Az egyes fejezetek végén többféle kérdés és feladattípus van: a jól ismert feleletválasztós, a szabadszavas kifejetős és annak speciális változata, amikor a kifejetésedhez egy drótvázat vagy egyéb grafikai anyagot kell csatolni.

Minden kurzus angol nyelvű, ezen nem szabad fennakadni, aki a UX-ben képzeli el a jövőjét, annak esszenciális, hogy legalább megértse, de kommunikálni is képes legyen. Az IDF-et angol gyakorlásnak is fel lehet fogni, mert kifejtős kérdésből általában elég sok szokott lenni.

Értelemszerűen az IDF anyagai is jobbára elméleti kurzusok, azaz kell az a fajta plusz munka is, hogy a tanultakat át tudd ültetni a gyakorlatba. Ezzel nekem kevésbé volt gondom, illetve nyilvánvalóan nem is lehet minden teóriát gyakorlatra lefordítani, mindenesre számolni kell vele, hogy ezt a melót egy online kurzus esetében neked kell elvégezni.

Elérhető kurzusok az IDF-en

Körülbelül 30 féle kurzus áll rendelkezésre az Interaction Design Foundation-nél, ha előfizetsz, melyeket a tipikus beginner, intermediate és advanced szintek alapján csoportosítanak.

70% elérése után vagy jogosult a plecsnire, ettől persze tovább is lehet menni, 90% fölött például jár a ” top 10 best course taker” megkülönböztetés is. 

2018 második felében fizettem elő és a cikk megírásáig 4 kurzussal végeztem. Pár szót írok róluk, melyik hasznos, melyik kevésbé.

UI Design Patterns for Successful Software: Annak, aki nem UI irányból érkezett, mint jómagam hasznos áttekintő a legjellemzőbb patternekről. Ez volt az első kurzus, amin végigmentem és még szokatlan volt, hogy “mennyi munkát adnak”, itt rajzolgatni kell, érvelni, ami amúgy hasznos skill. Összességében sok munkába telt, de sokat is tanultam általa.

Conducting Usability Testing: Aki már csinált használhatósági tesztelést, annak nagyon sokat nem tud mondani ez a kurzus. De azért vitathatatlanul nagyon összeszedett, minden benne van, amit tudni kell erről a módszertanról. Nekem sok alkalmam van tesztelni, és főleg a kiértékelésre vonatkozó javaslatokat tudtam leginkább átültetni a gyakorlatba.

Mobile User Experience (UX) Design: Talán ez volt a kedvencem. Nagyon gyakorlatias, de főleg a szemléletét tartottam követendőnek, mert leginkább a kontextusra helyezi a hangsúlyt, és éppen ez az, ami manapság hiányzik, mikor mobil UX-ről beszélünk. Könnyű ugyanis abba a hibába esni, hogy ugyanazzal állunk szembe mint desktopon, csak kis képernyőn. Valójában árnyaltabb a kép, és ennek megértésében sokat segíthet a kurzus.

UX Management: Strategy and Tactics: 2018-at ezzel a kurzussal zártam, és vegyesek az érzéseim. Egyfelől jó, mert lejön belőle, hogy a UX csak akkor működik egy cégben, ha a menedzsment asztalához ül. Máskülönben képtelenség bevinni a human centered szemléletet. Ergo, a UX nem UI ez is többször ki van mondva. Ebben a tekintetben tehát segít a kurzus, hogy megértsék a leginkább kezdő UX-erek: nem interfacek tervezgetésében merül ki ez a munka. Abból a szempontból is jó kurzus, hogy vezetőknek ad egy elég átfogó képet, hogy miként működik a UX stratégia.

Amit hiánynak érzek, hogy nem fejtették ki eléggé, hogyan lépjen magasabb szintre egy alacsony UX érettségi szinttel rendelkező vállalat. Mert elhangzott ugyan számos alkalommal az „agile UX” mint a csodafegyver, de azért a valóság ettől jóval bonyolultabb, a UX munka stratégiai szinten – ahonnan igazából értékes egy vállalat számára – kőkemény cégen belüli politika, és ezt nem ártana taglalni a kurzusban. Nyilván az is közrejátszik véleményemben, hogy Magyarországon jellemzően alacsony UX érettségű vállalatok vannak, és nálunk a fő issue most az innen való elmozdulás, de fejlettebb cégeknél dolgozó UX-eseknek ez is egy jó kurzus.

Ezek mellett van néhány, amit elkezdtem, de egyelőre ne tudom mikor végzek velük:

Human-Computer Interaction – HCI: Minden szinten, de különösen kezdőknek fontos témakör a HCI. Alan Dix tartja, aki a téma híres szaktekintélye, egy elég bogaras, de szerintem nagyon szórakoztató figura. Azért hiú reményeket nem szeretnék ébreszteni senkiben, a téma kőkemény elmélet, szóval darálni nem igazán lehet.

The Brain and Technology: Brain Science in Interface Design: Egy már meglehetősen advanced kurzus. A nagy hátránya, hogy csak és kizárólag video leckékből áll, így türelem kell hozzá, hogy átrágd magad rajta.

Accessibility: How to Design for All: Kicsit szégyellem magam, de energia és mentális kapacitás miatt nem tudtam befejezni a kurzust, ami az akadálymentességről szól. Eddig nagyon ígéretesnek és gyakorlatiasnak tűnik, tehát tudom ajánlani.

Nem tudom milyen kurzusok lesznek még elérhetők – itt egyébként nem soroltam fel mindet, csak amit elvégeztem/elkezdtem – egyszer a supportot kérdeztem a service design-ról, elvben lesz az is később. 

Előfizetés

Csak éves subscribtion van,  amikor előfizettem 108 Euróba került. Önmagában ez nem kevés pénz, de tekintve, hogy egy évre szól, továbbá mennyi tartalomhoz férünk hozzá, kibírható összeg, és hogy feleljek a címben feltett kérdésre, abszolút megéri az IDF-el tanulni.

Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz kapsz 3 hónapot, és én is, win-win.

Boros Norbert

Innovation Designer | Experience Research Leader in Finance

Üzleti problémák megoldásában segítek designeri gondolkodásmóddal.