Tini UX: Alapszabályok, ha tizenéveseknek tervezel

A tizenévesek magabiztosan használják a webet, de legalább annyit hibáznak, mint a felnőttek. Fejletlenebb olvasási képességekkel rendelkeznek, az információ feltárási stratégiájuk sem az igazi még, emellett pedig gyakran türelmetlenek. Ezért ha beszélhetünk külön tini UX-ről, az korlátozott szöveges tartalmú, egyszerű weboldalak tervezését jelentheti a gyakorlatban.

A tinik és úgy általában a generációk kapcsán mostanában mintha felerősödtek volna a sztereotípiák. Hogy az Y, Z  generáció lusta, hűtlen stb, de bezzeg a mi időnkben!

Valójában a sztereotípiák nagy része természetesen alaptalan, az viszont tény, hogy az emberi történelem során még soha nem élt egymás mellett ennyi generáció, ami táptalaja a generációs általánosításoknak is. A tiniket különösen nagy figyelem övezi, mert ők lesznek a jövő vásárlói, sőt hamarabb hozhatnak meg vásárlói döntéseket, mint az idősebb generációk. A tizenévesek nyilvánvalóan rendelkeznek néhány sajátos tulajdonsággal, ami befolyásolja viselkedésüket egy digitális termék használata közben, ezek a jellemzők azonban a normális emberi fejlődéssel és a körülményekkel állnak összefüggésben.

Annak érdekében, hogy megértsük a technológia mellett és az interneten felnövő generáció elvárásait, az NN Group tinédzserekkel készített egy nagy kaliberű kutatást, hogy utat mutassanak, miként lehet javítani a digitális termékeken ezen korosztály képességeinek és elvárásainak megfelelően.

A kutatás kivonatából készített összefoglaló legérdekesebb tanulságaira fókuszálok a cikkben. Természetesen nem állítom, hogy ezzel meg lehet úszni bármilyen user kutatást a jövőben, ha tiniknek tervezel egy appot vagy weboldalt, de legalább képet kapsz arról, hogy mire számíthatsz.

Az NN/g anyaga élből cáfolt is néhány, a tinikkel kapcsolatos közkeletű sztereotípiát, mint például:

 • A tizenéveseket online legfeljebb látványos grafikával és multimédiával lehet szórakoztatni
 • Technológia zsenik
 • Azt akarják, hogy minden social related legyen

Ezzel szemben kiderült, hogy nem mindegyik tizenéves tech őrült, és nem szeretik a látványos grafikákkal teletömött oldalakat sem minden esetben.

Bár a tizenévesek végtelen időt szörföznek a közösségi médiában, ezzel a kutatásban nem foglalkoztak – a magam részéről ezt érzem az egyetlen hiányosságnak, hiszen, ahol a legtöbb időt töltik el a felhasználók, az befolyásolja leginkább az elvárásaikat, így ebben a vonatkozásban is lehetnek tanulságos jelenségek.

A tini UX kutatás módszertana

Összesen mintegy 100 fő, 13 és 17 év közötti felhasználó vett részt a kutatásokban. Három UX research módszert használtak:

 • Usability tesztelés: Feladat alapú megfigyelés, a UX jól ismert alap kutatása.
 • Terepkutatás: Az otthonukban és az iskolában figyelték meg a tiniket. Nem kaptak tehát konkrét feladatokat, csak azt vizsgálták, hogy normál körülmények között miként használják a webet.
 • Interjúk és fókusz csoportok: Az attitűdök további megismerése érdekében megkérték a résztvevőket, hogy olyan történeteket és példákat mutassanak be, amelyek illusztrálják, mikor és hogyan használják az internetet, és mely oldalakat tartottak hasznosnak.

A kutatás több kontinensen, az USA-ban, UK-ben és Ausztráliában is zajlott.  A tesztekhez 210 weboldalt és 30 mobil appot használtak.

A tinik motivációi a weboldalak használata kapcsán

Általánosságban elmondható, hogy a tiniknek is mindig konkrét céljuk van, még akkor is, ha ez a bizonyos cél csak 10 percig tart.

A tinédzserek ugyancsak elvárják, hogy a weboldalak könnyen kezelhetők legyenek, és lehetővé tegyék a feladataik minél hatékonyabb elvégzését. A felnőttekhez hasonlóan célorientáltak és nem céltalanul szörföznek; így a usability ugyanolyan fontos, mint bármely más felhasználói csoport esetében.

A tinik a kutatás tanulságai szerint a webet és mobil alkalmazásokat változatos célokra használják:

 • Iskolai feladatok kapcsán
 • Hobbihoz kötődően
 • Szórakozásra
 • Hírek követésére
 • Új témákról tanulásra
 • Barátokkal beszélgetésre
 • Vásárlásra

Magabiztosak, de hibáznak

A tizenévesek könnyen megtalálják a weboldalakat, a navigálás sem jelent kihívást számukra, és a szükséges információk felfedezésével is jól elboldogulnak. Ez már evidenssé kezd válni minden korosztályban.

Viszont ismert sztereotípia, hogy a tinik “a weben legyőzhetetlenek”. Ez azonban a kutatás szerint sem teljesen így van, mert ugyan a tizenévesek magabiztosnak érzik magukat az interneten, ugyanúgy tévednek mint bárki, és nagyon gyorsan feladják. Kevésbé óvatosak, mint a felnőttek, és sokkal hamarabb ítélkeznek: ezek pedig kevesebb sikeresen befejezett feladatot eredményeztek a használhatósági tesztelésekben.

Ha feladat sikertelenséget nézzük, három okra lehet gyanakodni, amiért gyengébben teljesítenek mint a felnőttek:

 • Fejletlenebb olvasási készségek
 • Kevésbé szofisztikált kutatási stratégiák
 • Jóval kevesebb türelem

Tehát a fejlődődben lévő kognitív képességek illetve a türelmetlenség miatt gyakran feladják.

A weboldal típusokat tekintve az e-kereskedelmi siteokkal boldogultak a legjobban a tinik, amik többnyire követik a usability best practiceket, és kevés olvasást igényelnek. Viszont kihívást jelentett számukra a tartalom gazdag, gyenge navigációval rendelkező siteok használata. A kormányzati, nonprofit és iskolai weboldalak okoztak a legtöbb usability problémát számukra – el sem tudom képzelni, mi lenne ha magyar kormányzati oldalakat vizsgálnánk.

A tartalom és a layout fontossága

Az NN/g tanácsa a tartalom kapcsán: Türelmetlen felhasználóknak írj. A tinik is utálnak ugyanis a weben olvasni, ezért egy szöveggel teleküldött képernyő miatt hamar frusztráltak és csalódottak lesznek.

Ráadásul az olvasási készségük nem ideális – különösen a fiatalabb tizenévesek esetében. Azok a webhelyek, amelyek könnyen szkennelhetők, vagy vizuálisan jól megtámogatják a megértést, jobban működnek a tinik körében, mint a text heavy oldalak.

Érdekesség, hogy a kutatás szerint a tinik legalább annyira utálják a kis betűméretet, mint a felnőttek. Klasszik UX-es ajánlás, hogy ha 50 pluszos emberek használják a terméked, nagyobb betűket alkalmazz, mert ebben a korosztályban már gyakoribbak a látási nehézségek. Ehhez képest a tinik még jó látással rendelkeznek, mégis zavarja őket a kis font méret.

A social media kontrollt bízd rájuk

A megosztás lehetőségét könnyítsd meg, de ne erőltesd. A tizenévesek valóban erősen támaszkodnak a közösségi médiára, de nem akarnak állandóan ott lenni, attól függeni. Igényük van rá, hogy kontrollálni tudják, mit osztanak meg, és hogyan.

Például azok a webhelyek, amelyek a tizenéveseket arra kényszerítik, hogy regisztráljanak, majd automatikusan nyilvánosságra hozzák a profiljukat, azonnal elvesztik a fiatalok bizalmát.

A sebesség esszenciális

A lassú oldal betöltődés deal breaker. A lassú oldalak mindenki számára frusztrálóak, de különösen irritálóak azoknak a fiataloknak, akik “azonnali kielégülést” várnak általában.

Gondold át kétszer, mielőtt beimplementálnád a szuper cool widgetet, vagy a 4K-s videót. Ha lassúságot okoz a betöltődésben, inkább felejtsd el. Mivel a tizenévesek gyakran régebbi, használt eszközöket használnak – és esetenként lassú internetkapcsolattal rendelkeznek – a nagy betöltődést igénylő funkciók és a nagy felbontású multimédiás tartalmak nem működnek megfelelően.

Mobil first természetesen

Az össze tini, aki részt vett az NN/g kutatásában rendelkezett mobil készülékkel, de sokaknak nem volt laptopja. Tehát az oldalad az esetek többségében mobilról fogják nézni.

Az összetett egérmozdulatok nem működnek mobilon, miként a pontosságot igénylő interakciók sem – dropdown menük, drag-and-drop, kis méretű gombok – így a mobilra való tervezés és optimalizálás elengedhetetlen.

A korosztályok közötti különbségek

Az alábbi táblázat összefoglalja a gyerekek, tizenévesek, egyetemisták és felnőttek közötti hasonlóságokat és különbségeket, amelyeket érdemes figyelembe venni a design munka során.

GyerekekTinikEgyetemistákFelnőttek
KeresésJobban preferálják a könyvjelzőketErősen keresésre támaszkodnak, a top találatokat kattintjákErősen keresésre támaszkodnak, a top találatokat kattintjákErősen keresésre támaszkodnak, a top találatokat kattintják
GörgetésNem görgetnek
Nincs problémájuk a scrollozássalNincs problémájuk a scrollozással
Nincs problémájuk a scrollozással
Animációk és hangeffektekFelfigyelnek arra, ami mozog és hangot ad kiBizonyos körülmények között értékelik, de a túlzott használat problémásZavaró számukraZavaró számukra
TürelemAzonnali kielégülést keresnekUtálnak várakozniGyors választ várnak, nincs türelmük a komplikált interakciciókhozGyors választ várnak, de türelmesebbek, mint az egyetemisták
Bizalom és hitelességA hitelesség kevésbé fontos, mert a cél a szórakozásNehezen tudják megítélni a megbízhatóságotNagyon kritikusak; gyorsan megítélik a hitelességetKevésbé kritkusak, mint az egyetemisták
Böngésző tabokNem használnak több tabot egyszerreHasználnak tabokat, de csak kevesetSok tabot tartanak megnyitvaSok tabot tartanak megnyitva
Személyes adatok megosztásaHezitálnak, ilyen infó megadásakorHezitálnak, ilyen infó megadásakorKevésbé félnek, és ezért (gyakran gondatlanul) hajlandók személyes adatokat megadniÓvatosan hajlandók személyes adatokat megadni, de csak a megbízható weboldalakon
HirdetésekNehezükre esik a hirdetést és a valódi tartalmat megkülönböztetniSzeretik a kedvezményeket, de utálják a popupokatMeg tudják különböztetni a hirdetéseket a tartalomtólTöbbnyire kerülik a hirdetéseket
Életkorra célzott design és tartalomEsszenciálisÉletkornak megfelelő tartalmat várnak, semleges, nem “gyerekes” designnalÉletkornak megfelelő tartalmat várnakKevésbé fontos

A kutatás megerősítette, amit szerintem a UX-esek nagy része eddig is tudott, de a média ezzel ellentétes képet sugalmazott. A tizenévesek túlzott önbizalmuk miatt, valamint fejlődésben lévő kognitív képességeik eredményeként gyakran feladják, és a webdesignt hibáztatják a sikertelenségért. Az biztos, hogy magukat sosem fogják hibáztatni, ha usability problémába futnak, de téged, a designert annál inkább.

Boros Norbert

Service & Strategic Designer

Cikkeimben elsődlegesen a designt mint szemléletmódot, különösképpen az emberközpontúságot igyekszem átadni.

1:1 design coaching vezetőknek. Foglalj egy órát nálam!


Vélemény, hozzászólás?