5 nem design könyv product designereknek

A product design nehéz szakma. Az egyik dolog, ami nagyon kell hozzá a belülről jövő folyamatos fejlődés igénye. Ezt kielégíteni sokféleképpen lehet, de a legősibb módja az olvasás, aminek disztrakciókkal teli világunkban eléggé felértékelődött a szerepe.

Számtalan cikk van a neten arról, hogy egy UX designer mit olvasson, főleg ha még junior, magam is írtam erről korábban. A szakmai tapasztalatok gyarapodásával viszont némileg más fénybe kerül az olvasás, nem feltétlenül csak a közvetlen szakmai hanem az emberi fejlődésünket segítheti, inspirációt adhat, más perspektívákra találhatunk általa.

Van egy olyan jelenség is a munkánkban, ami eléggé káros lehet hosszútávon. Egyfajta csőlátás alakulhat ki ugyanis egy idő után a designerekben: például ha a UX irányában erősebb valakinek a skill amőbája akkor hajlamos mindet a végfelhasználóknak alárendelni, ha UI-os, akkor meg előfordulhat, hogy mindent vizuál szemszögből közelít meg. 

Ezeknek a torzulásoknak a feloldásában a szakmai eszmecserék, valamint a különböző kvalitatív kutatások űzése mellett nekem sokat segített számos könyv, ezekből emeltem ki ötöt. 

Andy Polaine: Service Design – From Insight to Implementation

Akár akarsz orientálódni service design felé, mint jómagam, akár nem, mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, mert szemléletformáló ereje van. Nagy erénye ugyanis, hogy amellett, hogy magát a service design módszereket alaposan megismerheted, sokat segíthet designeri mindset fejlesztésében.

A service design alapját jelentő, minden érintett megismerése és tervezési folyamatba való bevonása ugyanis valójában a product designban is ugyanannyira igaz. Egy másik ugyancsak fontos kérdéskör amit egyebek mellett a kötet körbejár, hogy a product designban hajlamosak vagyunk touchpointokra szűkíteni a gondolkodásunkat. Ez nem túl szerencsés, mert a szolgáltatást használó ember szempontjából az összkép számít, nem csak az egyes toucpointok használhatósága, azaz muszáj holisztikusabban gondolkodnunk, és terveznünk.

Szóval a szemlélet megértése, és a konkrét SD eszköztár megismerése miatt ajánlom nagyon ezt a könyvet, rám nagy hatással volt. 

Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

Bizonyára most érkezik a meglepetés, hogy mit keres ezen a listán egy töri könyv? Ha a történelmet egy unalmas évszámhalmaz helyett másként közelítenénk meg, hamar kiderülne, hogy bárki, még egy designer számára is új perspektívákat nyithat. Yuval Harari szenzációs időutazásában éppen ez valósul meg a legendás Sapiens című munkájában.

Ami igazán érdekesé teszi a könyvet az Harari egyedi megközelítése és felvetései az emberiség múltjáról, ami nagyban meghatározza a jövőjét is. Például a könyv elején Harari megemlíti, hogy a csimpánzok és az emberek legfeljebb 150 fős csoportokban szerveződtek hierarchikus struktúrák nélkül. Tehát hogyan növekedtek a városok hatalmasra, hogyan születtek nemzetek? A válasz Harari szerint, hogy az emberek fikciókat és mítoszokat alkottak. Ezek fikciók tartalmazzák később az emberi jogokat, a nemzeteket és a valutát; csakis azért működnek, mert sok ember együttesen hisz bennük.

Ilyen és hasonló fejtegetések sokaságával van tele minden idők legjobb törikönyve, nem pedig évszámok sokaságával.

Még ha azt hiszed magadról – mint ahogy én is hittem magamról – hogy jól ismered a történelmet, akkor is fog újat mondani a kötet, de legalább azt garantálom, hogy gondolkodásra fog késztetni. 

Marty Cagan: Inspired – How to Create Tech Products Customers Love

Az “Inspired” egy jól megírt könyv, amely a szoftvercégek termékmenedzsmentjének minden aspektusát lefedi lényegében. A jó digitális termék team munka eredménye, ahol minden érintettnek fontos szerepe van, a product designnak, a fejlesztésnek, tesztelésnek, marketingnek, és az ezeket összefogó termékmenedzsmentnek.

Ezért nem árt megismerni a teljes képet, mert ha mindenki csak a magáét mondja annak nem lesz jó vége: ha a UX-es csak a felhasználót ismeri, nem szállít olyan megoldást, ami megvalósítható. Ha a fejlesztő nem ismeri a felhasználót, olyan termék jön létre, amit nem tudnak használni, és hamar bele fog állni a földbe. Ezért nagy hasznos megismeri a digitális termékmenedzsment munkáját még egy designernek is.

Maga a könyv alapvetően egyébként egy filozófiát mutat be arról, hogy mi a termékmenedzser feladata és hogyan kell azt jól elvégezni. Ismerteti miként kell a terméket felépíteni, milyen legyen a folyamat, és milyen az ezt támogató kultúra. 

Mindenki fog találni elvihetőt magának Marty Cagan – a product menedzsment világában alapműnek tartott – könyvében. 

Austin Kleon: Still like an artist 

Semmi sem eredeti, minden új ötlet csak egy mashup: egy vagy több korábbi ötlet remixe. Ezzel a kijelentéssel indítja Austin Kleon a könyvét, és veszi végig, hogy ez mit jelent a gyakorlatban. Például, hogy a kreatív munka annyit tesz, hogy jó ötleteket kell gyűjtened, mert minél több jó ötletet gyűjtöttél össze annál könnyebb lesz választani. 

Szóval ez nem egy kifejezetten “mély” könyv, hanem éppen hogy egyszerű tanácsokkal szolgál, de azok validak és könnyen implementálhatók a kreatív munkában. Austin olyan  egyszerű stílusban adja ezeket a praktikus tanácsokat, hogy egy pár órás utazás alatt is elolvashatod kötetet.

Dan Ariely: A (túl)költekezés pszichológiája

Dan összes könyve nagyon jó, ugyanis segít megérteni az ember szükségszerűen irracionális működését, ami nyilvánvalóan egy termék vagy szolgáltatás tervezésekor igen fontos alapkörülmény.

Ez a kötete kifejezetten arról szól, hogy az ember hogyan viszonyul a pénzhez. A könyvből kiderülhet miként dolgoznak ellenünk az érzelmeink, milyen illúziók rabjai vagyunk: korábban már írtam róla ezt milyen árazási trükkökkel használják ki.

Ezen ismeretek nem csak releváns design problémákban lehetnek hasznosak – például e-commerce UX projektekben – hanem személyes életünkben is nyilván profitálhatunk belőlük.

Boros Norbert

Service & Strategic Designer

Cikkeimben elsődlegesen a designt mint szemléletmódot, különösképpen az emberközpontúságot igyekszem átadni.

1:1 design coaching vezetőknek. Foglalj egy órát nálam!