Innovation design: két lépéssel a változás előtt

Tegyük fel, hogy egy menő szupermarket in-house service designere lettél. Nem kis falat, hiszen a cél az, hogy piacvezetők legyenek, de ez egy ismert márka, jó feladat, hatalmas a csapat, nincs mitől félned. Vagy mégis?

Az állásinterjún a HR-es hosszan sorolta a márka érdemeit, láttad a grafikonokat, kutatásaik is vannak arról, hogy tömegek nyomtak rá az igenre, miszerint elégedettek a kedvenc márkájuk vásárlási élményével. És eleve az, hogy service designerként felvesznek, már egy jó ómen, gondolod jogosan.

Az első napjaidon jó service designer módjára felméred, mibe is csöppentél – nem csak a szolgáltatás körül, aminek a jobbá tételére szerződtél, hanem a helyet is, ahol a napjaidat tölteni fogod. Elég csak a stakeholder interjúig jutnod, hogy kiderüljön: az innováció csak nyomokban található meg a szervezetben, és azt sem támogatják úgy igazán.

A legtöbb irányba, amibe indulnál, már volt, aki próbálkozott, de ők már nem is dolgoznak itt, és nem is jutottak túl messzire. Jobb, ha nem is pazarolsz időt az újabb körökre. Motiváló, nem igaz?

Service Design ≠ Innováció

Lényegében mindegy, hogy milyen szervezetről beszélünk, ágazattól, digitális érettségtől, nagyságtól függetlenül mindenki tudja alkalmazni a service designt házon belül is: legyen az egy onboarding folyamat vagy akár a munkavállalói élményt erősítő eszköz.

Igazi wow hatást tud hozni a hagyományosabban működő cégeknél is, hiszen segít kapcsolgatni a perspektívák között, frissíti a gondolkodásunkat és kimozgat a sémákból azzal, hogy új megoldásokkal kísérletezhetünk. Ez a wow sokszor mégsem elég arra, hogy hosszútávon életben is tartsuk a design szemléletet.

Biztosan sokaknak nem új, hogy milyen jót tud tenni egy service design projektből kigurult megcsillanás, majd milyen az, amikor szinte azonnal darabjaira hullik, vagy befullad azután, hogy végre megvalósul. Ha az innováció alapjai nem tapadnak meg a szervezetben, egyszerűen nincs mire építkezni.

Beszéljünk az innovációról!

Az innováció igazán népszerű fogalom, amit ma már szinte bármire bemondunk, ami újszerű vagy épp csak újra van csomagolva. De ez igazából egy izgalmas folyamat, itt:

Az a folyamat, amelynek során

  • egy ötlet új termékként vagy szolgáltatásként valósul meg,
  • valós igényre reagál, folyamatosan bevonva az érintetteket és
  • olyan értéket teremt, amiért az ügyfelek fizetnek.

Ott, ahol a service design trójai falóként viszi be a szervezetbe az emberközpontú gondolkodást és tervezést, az innovation design pár lépéssel tovább megy: segíti az így kapott alapok megszilárdítását és mindennapi beépítését a hatékonyabb működés érdekében.

Minek nekünk innovation designer?

Kérdezheti jogosan az a cégvezető, aki már legalább ötféle designert alkalmazott, és aki szintén joggal állíthatja azt is, hogy az innováció támogatása egy közös ügy, nem egy új pozíció kérdése.

Amit az innovation designer hoz

Az innovation designer sok ismert kártyát dob egy pakliba: emberközpontú tervezést, kutatást, stratégiai és rendszerközpontú gondolkodást, vezetést, szervezetfejlesztést és folyamatos tanulást.

Ezeket megkeverve segíti a szervezet egyedi, nem séma szerinti kialakítását úgy, hogy az hosszú távon alkalmazkodni tudjon a változásokhoz, folyamatosan egyensúlyozva a csúszkát a cég üzleti céljai és a munkavállalói érdekek között.

Amivel az innovation designer dolgozik

  • A szervezet: A működés kritikus alapköve, hiszen az innovációt támogató kultúra nélkül az erőfeszítések gyakran hiábavalóak. Az innovation designer olyan change agent szerepkört tölt be, aki ismeri a szervezet egyéni jegyeit és ezen belül mozogva segíti a változásokat, figyeli a teljes szervezetben a helyét, fogadtatását, esetleges következményeit.
  • A működés: Az innovation designer egy olyan kultúra kialakítására törekszik, ami támogatja a kísérletezést, a kockázatvállalást és a tanulást. Egy olyan biztonságos közeget teremt, kifejezetten csapatmunkában, ahol a szervezet tagjai elszakadva a komfortzónájuktól, a “félelem-alapú” biztonsági játékosokból “bátorság-alapú”, merészebb gondolkodásra válthatnak.
  • A csapat: Mivel ma már a változások is változnak, így mindig készen kell állnunk arra, hogy ugorjunk egy B tervre. Ahhoz, hogy szinte azonnal és mindig (nagyjából) jól tudjunk reagálni, folyamatosan új skillekre van szükség. Az innováció szempontjából kritikus kompetenciák elsajátítása ma már nem opcionális, hanem elengedhetetlen a szervezet megerősítéséhez, és lássuk be, a munkavállalók képzése a “jövő irányába” igazi win-win.

Két lépés előny

Mivel a változás mindig itt lebeg a horizonton, mi lenne, ha nem tartanánk tőle, hanem megtanulnánk együtt fejlődni vele?

A service design iránti étvágy végre segíti a cégeket a gyorsabb reagálásban, a termékük, mint szolgáltatás emberközpontú kezelésében és újratervezésében, akár egy még ismeretlen, de darabjaiban már tervezhető jövő felé.

De mi lenne akkor, ha az innováció nem csak egy kényszer szülte válasz lenne a bajban, hanem az az alap gondolkodás, a kultúrát átitató hosszútávú stratégia, amiért közösen, egy csapatként teszünk? Szerintem ez a legjobb, ami egy szervezet falain belül történhet.

Boros Katinka

Creative Services Manager, Marquard Media
Kedvenc kihívásaim a kreatív ötletek innovatív koncepcióvá alakítása, a rutinok újratervezése és személyes misszióm rendszert találni a rendszertelenségben.