Van tíz órád? Az IBM megtanít az AI alapjaira – ingyen

Az AI és adat stratégiai döntések nehezen képzelhetők el az alapok ismerete nélkül, ehhez már nem is kell messzire mennünk. 

2023-ban felbolydult az üzleti világ újra az AI körül, azon belül is elsősorban a generatív AI technológiák körüli hype nőtt nagyra köszönhetően a ChatGPT színre lépésének. 

A vállalatok jó része kezdett ez azon gondolkodni – meglehetősen tipikusan, a rossz szokásaikat követve először solutionnal kezdeni ugyebár – hogy miként lehetne jó use caseket találni a gen AI megoldásoknak. Ez néha úgy néz ki, hogy ősz halántékú cégvezetők kezdenek el töprengeni az AI lehetőségeiről, anélkül, hogy értenék miről is van szó, vagy testközeli tapasztaltuk lenne például gen AI technológiával. 

Az első javaslatom annak, aki AI, vagy azon belül is generatív AI stratégián kezdi el törni a fejét, szerezzen élő tapasztalatot valamelyik toollal, például a ChatGPT-vel vagy a Bard-dal. Nem kell túlszofisztikálni kezdetben a kérdést, például kérj tőle recept ötletet, vagy néznivalót estére:

Aki viszont szeretne az AI igen tág témakörében némi alapműveltségre szert tenni – például az év hátrelévő unalmas napjaiban -, teszem azt mert üzleti döntéseket kell hoznia, annak van egy jó hírem, mert az IBM-nek van egy kis kurzusa, amit én végignyomkodtam, és röviden beszámolhatok a tapasztalataimról. 

Az AI umbrella alapvető értése a desingereknek is hasznos volna, ahogy korábbi cikkemben írtam az AI forradalom akár a UX designerek nagy lehetősége is lehet, hiszen a generatív AI fronted egyelőre usability hibáktól hemzseg. Ahhoz viszont, hogy a desigerek segíteni tudjanak nekik sem árt némi elméleti alapozás. 

Az IBM AI Fundamentals program 

Az IBM’s AI Fundamentals program a saját learning rendszerükön a SkillsBuild learning portálon található. A program hat különálló kurzusból áll, és az elvégzésük saját becslésük szerint tíz órát vesz igénybe, nekem olyan hét óra alatt sikerült összehoznom.

Arra is van lehetőség, hogy bármelyik kurzust – regisztráció után – elvégezzük, nem kötelező mind a hatot, persze ebben az esetben az IBM által kiállított credential sem jár.

 

A kurzusok 90%-ban szövegből állnak, viszont az érthetőség kiemelkedő, szerintem bárki számára érthető (a szükséges angol tudás birtokában persze).

A kurzusok közben és a végükön kvízek következnek melyek az előrehaladás feltételei, de sikertelen teljesítés – 80% alatti helyes válaszok – esetén bármennyi alkalommal lehet próbálkozni

A IBM AI Fundamentals progam kurzusai

Ahhoz, hogy a programot el tudd végezni regisztrálni kell az  az IBM SkillsBuild oktatási portálján. Ezt követően el kell végezni a kurzust, majd a végzés után az instrukciókat követve lehet szert tenni a credentialra. A program kurzusait röviden összefoglalásom az alábbiakban. 

Introduction to Artificial Intelligence

A kevesebb mint egy évszázada létező mesterséges intelligencia három fejlődési hullámban ölt testet. 

Ebben a bevezető tanfolyamban megismerhetjük a mesterséges intelligencia történetét, és megérthetjük miként tud működni a strukturálatlan adatok – ami az összes létező adat 80%-a becslések szerint – jelentette kihívások kezelésében. 

Natural Language Processing and Computer Vision 

Míg a bevezető kurzus ráhangolódás, ebben a kurzusban már elkezdődik az agysejtek megmozgatása.

Talán már tudod, hogy egyes AI-rendszerek képesek megérteni az emberi nyelvet, felismerni a képeket, és még eredeti alkotásokat létrehozhatnak. Az viszont nem biztos, hogy tudod, miként csinálják. 

Ebben a kurzusban megismerjük a természetes nyelvi feldolgozás és a vision processing elméletét és megértjük miként használják ezeket a techológiákat chatbotokban vagy fotók elemezésében. 

Machine Learning and Deep Learning 

Bár az előző kurzusban már használni kellett tehát az agysejteket, itt már igazán belecsapnak a lecsóba. Ergo elképzelhető, hogy lesz olyan fejezet, amit kétszer kell elolvasnod, legalábbis velem ez történt. Már olyan fogalmak is terítékre kerülnek, mint lineáris és logikai regresszió, de persze csak alapszinten.

Ebben a kurzusban azt érthetjük meg, hogyan tanulhatnak a gépek, és miként állítanak elő elképesztő, bizonyítékokon alapuló előrejelzéseket.

A gépek tanulási képessége mögött meghúzódó logika kerül terítékre tehát, valamint az emberi agy idegsejtjei által inspirált mesterséges intelligencia-rendszerek viszonylag új generációja – a deep learning -, amelyeket rendkívül problémák megoldására lehet használni.

Run AI Models with IBM Watson Studio

Ezzel a kurzussal kapcsolatban az volt a kezdeti gondolatom, hogy a kötelező sales feladat következik. Gondoltam az IBM ingyen ideadja a tudást, cserében meg kell hallgatni a sales pitchet. Tévedtem, végül ez volt az egyik kedvenc fejezetem. 

Ebben a kurzusban ugyanis egy  AI machine learning model létrehozását gyakorolhatod szimulációk sorozatán keresztül, az IBM Watson Studio segítségével.

Lényegében programozás nélkül láthatod, hogy kell setupolni egy AI modelt, ami egy összetett probléma megoldásában segíthet. 

AI Ethics 

Egyfelől az etika nem olyasmi, amitől a tetőfokára hág az izgalom, úgyhogy nem akarok senkit abba a hitbe ringatni, hogy a program legérdekesebb fejezetével áll szemben. Másfelől dicséretes, hogy behozták a témát, mert ez az AI technológiai halmaz bizony etika anomáliák tömkelegét veti fel. 

Lehet, hogy hallottál már olyan problémákról, amelyek akkor merülnek fel, amikor az AI-rendszerek félreértelmezik az adatokat, vagy olyan megoldásokat javasolnak, amelyek emberi előítéleteket tükröznek.

Ebben a kurzusban valós példákon keresztül ismerkedhetünk a mesterséges intelligencia etikájával, azok megvalósításával, valamint annak kérdésével, hogy miért olyan fontos az AI etika a megbízható AI-rendszerek építéséhez. 

Your Future in AI: The Job Landscape 

Az előző kurzusok alapján talán kedvet kaptál ahhoz, hogy az AI munkaerőpiac felé orientálódj. Ebben a fejezetben megtudhatod, hogy milyen skillek kellenek ahhoz, hogy egyáltalán be tudj lépni. Hallhattunk pár sztorit igazi AI szakemberekről, például hogy miként kezdték a pályájukat, valamint megszórnak további fejlődési és tanulási forrásokal. 

Ha nincs szükséged a credential-ra, vagy időd, hogy elvégezd az összes kurzust az első hármat mindenképpen ajánlom, mert erős alapokat adhat. Ha pedig tovább lépnél a tanulásban jó lehetőséget kínál az IBM Applied AI Professional Certificate-t a Courserán. 

Boros Norbert

Strategist & Consultant | Experience Research Leader in Finance

Üzleti problémák megoldásában segítek designeri gondolkodásmóddal.